Friday, November 6, 2009

Cum Apare si Ce Este o Carie?


Desi unele persoane sunt mai predispuse la carii decat altele, in principiu lucrurile se petrec pentru toti la fel. Care sunt ingredientele necesare aparitiei cariilor:

1.Cel putin un dinte:)
2.Un grup de bacterii (sunt bacterii "specializate" in a cauza carii)
3.Acizii din mancaruri
4.Timp

Acizii din mancaruri ataca dintele, inmuind smaltul. Acest lucru este din fericire reversibil. Din nefericire dureaza aproximativ 2 ore. In aceste 2 ore, bacteriile cauzatoare de carii ataca dintele. In timp se creeaza o cavitate care se numeste "leziune carioasa". La inceput nu doare, insa pe masura ce se apropie de camera pulpara (nerv) incep sa apara dureri la rece, cald, dulce sau alimente tari. Interesant este ca desi pare mica la suprafata, leziunea carioasa este foarte larga.

Morala: urmeaza cele 3 reguli (spala-te pe dinti de 2 ori pe zi, foloseste ata dentara si apa de gura) si nu astepta sa se "vada" caria sau sa te doara.

Pentru a detecta din timp astfel de probleme, programeaza-ti un control la un medic stomatolog de 2 ori pe an. Consultatia este de cele mai multe ori gratuita si daca totul este ok nu trebuie sa platesti nimic.

--
Dr. Alex Craciun
Consultatii Gratuite & Tratamente Stomatologice
Pentru programari sau alte intrebari: dr.alex.craciun@gmail.com