Monday, December 12, 2011

Cafeaua

Din seria "Ce Dauneaza Sanatatii Dintilor", in articolul de azi dorim sa va prezentam mai multe informatii despre cafea. 

Putina Istorie
Cafeaua a fost descoperita de etiopienii din regiunea Keffa in secolul XIII. Europenii au adoptat cafeaua  in secolul XVII, iar prima cafenea a fost deschisa in Venetia in anul 1683. Din secolul XVIII cafenelele au devenit locul de intalnire pentru oamenii luminati ai vremurilor respective. Revolutii pe plan politic si stiintific au ca sambure de pornire intalnirile progresistilor vremii in cafenelele pariziene sau londoneze.

Cafeaua Dauneaza Sanatatii Dintilor
In ultimul secol, cafeaua a devenit a doua bautura in lume dupa apa. Considerata de multi absolut necesara inceperii unei noi zile, cafeaua este una dintre cele mai frecvente cauze pentru dintii patati. 


Practic, cafeaua afecteaza dintii in trei moduri: 
1. Fiind o bautura acida, cafeaua ataca smaltul dintilor si favorizeaza producerea cariilor. 
2. Avand un efect de dezhidratare, saliva care in mod normal protejeaza dintii, este produsa in cantitati mai mici atunci cand bem cafea. 
3. Smaltul dintilor este un tesut cu textura poroasa. Petele se formeaza atunci cand cafeaua ramane pe smaltul dintilor.

Cum va puteti proteja de efectele nedorite ale cafelei:
1. Dupa ce beti cafea, clatiti gura si dintii cu apa (sau apa de gura).
2. Dupa ce beti cafea, mancati un mar.
3. Cand beti cafea, incercati pe cat posibil sa nu tineti lichidul in gura mai mult decat este necesar.
4. Daca puteti, incercati sa beti cafeaua cu un pai (exemplu in poza alaturata).

Pentru intrebari si tratamente stomatologice (inclusiv curatari profesionale) va asteptam in cabinetul nostru din Soseaua Mihai Bravu.